Istraživanja o gubitku kose na Sveučilištu u Milanu

Studija o gubitku kose na Sveučilištu u Milanu

Primjena peptida timusa za gubitak kose

Biološki aktivni peptidi iz timusne žlijezde cijenjeni su u komplementarnoj medicini ponajprije zbog svojih imuno-restorativnih svojstava te se ponajprije koriste za poticanje obrambenog sustava vlastitog tijela na stvaranje B i T limfocita u slučaju bolesti.

Kao što su brojna promatranja primjene i studije pokazale u prošlosti, peptidi timusa također se mogu uspješno koristiti u drugim medicinski relevantnim područjima. Nova studija nedavno objavljena u renomiranom časopisu Journal of Plastic Dermatology još jednom potvrđuje terapijsku primjenjivost peptida timusa kod gubitka kose.

Svatko gubi oko 100 vlasi s tjemena dnevno, a korijen kose obično ostaje u tjemenu i omogućuje im da ponovno izrastu. Optički i terapeutski je relevantan trajni gubitak kose, kod kojeg se gotovo ništa više ne može nadomjestiti. Telogeni efluvij (TE) i androgena alopecija (AGA) glavni su uzroci gubitka kose.

AGA je vrlo difuzna bolest koja pogađa i muškarce i žene. U ranim stadijima manifestira se stanjivanjem kose zbog simptoma upale 1 .

Kronična TE je, s druge strane, poremećaj koji se javlja gotovo isključivo kod žena, a uzrokuje ga nekoliko čimbenika; karakterizirana je relativno visokom stopom ispadanja od više od 100 dlaka dnevno i može biti povezana s kroničnim upalnim stanjem 2 . Prethodna istraživanja opetovano su potvrdila klinički učinak sintetski proizvedenih peptida timusa i kod AGA i kod kronične TE 3-4 .

Trenutna studija

Cilj istraživanja bio je ispitati učinkovitost i podnošljivost niskomolekularnih timusnih peptida (GKL faktor) u početnim fazama androgenog gubitka kose (AGA) i kroničnog telogenog efluvija (TE) u razdoblju od šest mjeseci. U tu svrhu korišteni su losion koji sadrži peptide timusa i šampon na bazi sintetskih peptida timusa (pripravak: Thymuskin® / Klett-Loch GmbH).

Uključeno je 364 pacijenata (muškaraca i žena) oboljelih od bolesti kose, posebno kronične TE i ranog stadija AGA. Prvu skupinu činilo je 70 muških bolesnika s ranim stadijem AGA, drugu skupinu 57 muških bolesnika s kroničnom TE. Treću skupinu činile su 53 bolesnice s ranim stadijem AGA, a četvrtu skupinu 184 bolesnice s kroničnom TE.

Plan liječenja bio je nanošenje losiona jednom dnevno i šampona tri puta tjedno tijekom 24 tjedna. Test povlačenja i procjena simptoma (seboreja, eritem i svrbež) provedeni su kod svih ispitanika.

Toleranciju i kozmetičku prihvatljivost procijenio je liječnik nakon 180 dana liječenja.

Rezultati i ishodi

Muški AGA pacijenti pokazali su poboljšanje od 94% na testu povlačenja s prosječnim poboljšanjem simptoma od 89%. U pacijenata s TE, poboljšanje testa povlačenja bilo je 98% s prosječnim poboljšanjem simptoma od 77%.

Pacijentice s AGA-om pokazale su poboljšanje od 98% na testu povlačenja s prosječnim poboljšanjem simptoma od 95%. U pacijenata s TE, poboljšanje na testu povlačenja bilo je 99% s prosječnim poboljšanjem simptoma od 95%.

U svim je skupinama prijavljena pozitivna podnošljivost u 100% slučajeva i nisu zabilježene nuspojave. Osim toga, pozitivna kozmetička prihvatljivost/tolerancija pronađena je u 98% slučajeva.

Sažetak

Cilj istraživanja bio je procijeniti učinkovitost i podnošljivost preparata Thymuskin® na bazi sintetskih peptida timusa, prirodnih aktivnih sastojaka (kofein, vitamin E, Urtica dioica) i kozmetičkih sastojaka pantenola i biljnih proteina) u dvije kliničke situacije.

Pripravak korišten u studiji uspio je postići dobar klinički odgovor uz usporavanje gubitka kose i stimulaciju rasta kose. Liječenjem su poboljšani i tipični simptomi koji često prate ove oblike bolesti, poput eritema, svrbeža i seboreje.

Literatura